Τάσος Τσατάλης

Η «εξυγίανση» και η ΑΕΚ διέλυσαν το ποδόσφαιρο μας

Ο Τάσος Τσατάλης… το ρίχνει αναγκαστικά στην πλάκα σήμερα στο sportfm.gr και μέσα στα γέλια, θυμάται και δυο τρία πραγματάκια, από το όχι μακρινό παρελθόν.

***Έχει την πλάκα της η κουβέντα για… την εξυγίανση και οι ειρωνείες. Προφανώς κάποιοι πιστεύουν στ’ αλήθεια, πως όλες οι μνήμες και τα βιώματα από τους βιασμούς του ποδοσφαίρου, μέχρι και πέρσι το φθινόπωρο, έχουν σβηστεί από το μυαλό μας.

***Και διαμαρτύρονται. Και μιλάνε για εύνοια.

***Σε ένα πρωτάθλημα που οι «ευνοημένοι», αυτοί που «ελέγχουν» την διαιτησία, έχουν πάρει από δύο πέναλτι ο καθένας (από τόσα έχουν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ) και ο «αδικημένος», έχει πάρει επτά! Τόσα έχει πάρει ο Ολυμπιακός σε πρωτάθλημα και κύπελλο.

***Η δε ΑΕΚ, έχει να πάρει πέναλτι, από αυτό με την Λαμία στο Περιστέρι, δηλαδή εδώ κι έξι αγωνιστικές.

***Ναι, αυτό το πέναλτι, που σωστά προβλέψαμε πως… θα το πληρώσει με αίμα. Η… ευνοημένη ΑΕΚ.

***Που έχει 39 κίτρινες κατά, ενώ… ο αδικημένος Ολυμπιακός, έχει 31.

***Είναι ακριβώς αυτό που γινόταν, επί διοικήσεων Σαρρή και Γκιρτζίκη στην ΕΠΟ δηλαδή. Ακριβώς το ίδιο. Απλά… άλλαξε ο χαλίφης.

***Κάθεσαι και βλέπεις την ΑΕΚ ας πούμε και ξέρεις πως ό,τι και να γίνει θα κερδίσει, επειδή ελέγχει την ΕΠΟ και την διαιτησία. Πως θα πάρει οπωσδήποτε πέναλτι ή θα γίνει κάτι άλλο και θα κερδίσει.

***Λεπτομέρεια πως δεν έχει κερδίσει στα Γιάννινα, στην Τρίπολη, στην Ξάνθη, τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ, στην Λεωφόρο. Στα 5 από τα 11 ως τώρα παιχνίδια της.

***Πως δεν πήρε… μισό σφύριγμα, έτσι για να ξεκολλήσει μια φορά βρε παιδί μου. Όπως γίνεται με τους ευνοημένους, αυτούς που ελέγχουν.

***Α, έχει και τρεις αποβολές.

***Όσες είχε ο Ολυμπιακός συνολικά σε τέσσερις συνεχόμενες σεζόν! Δηλαδή 2011-12, 2012-13, 2013-14, 2014-15.

***Α, έχω κάνει λάθος… Δεν είχε 3 αποβολές σε 4 συνεχόμενες σεζόν ο Ολυμπιακός. Είχε 2! Μία λιγότερη, από όσες έχει ήδη φέτος σε 11 αγωνιστικές, η… ευνοημένη ΑΕΚ που ελέγχει την διαιτησία.

***Κουραφέξαλα εξυγίανση δηλαδή. Γελάει ο κόσμος…

***Τι ωραία που ήταν τα πρωταθλήματα εκείνα, ε;

***Μάλιστα τις σεζόν 2012-13 και 2014-15, ο Ολυμπιακός δεν πήρε ούτε μία κόκκινη! Τόσο καθαρό ποδόσφαιρο παιζότανε. Ούτε ακουμπούσανε μεταξύ τους οι παίκτες.

***Και σίγουρα ήταν καλύτερα. Δεν υπήρχε άγχος για κανέναν, όπως τώρα που δεν ξέρεις τι θα γίνει σε κάθε ματς.

***Τότε δεν υπήρχε άγχος. Ήξερες τι θα γίνει και το μόνο που είχε ενδιαφέρον, ήταν που θα φτάσει το σερί του άξιου πρωταθλητή.

***Κανένα άγχος. Οι διοικήσεις Σαρρή και Γκιρτζίκη και οι ΚΕΔ που όριζαν, μας χάριζαν και χρόνια δηλαδή. Μακριά από άγχος. Ήρεμα κι ωραία. Είμαστε κι αχάριστοι…

***Όχι σαν τώρα, που είναι τέσσερις σε διαφορά ενός πόντου κι – άκουσον, άκουσον- μπορεί να κριθεί το πρωτάθλημα ακόμη και την τελευταία αγωνιστική.

***Έτσι θέλετε; Να τρέμει το φυλλοκάρδι σας τι θα γίνει; Και οι καρδιοπαθείς; Και γι’ αυτούς φρόντιζε η διοίκηση της παλιάς καλής ΕΠΟ.

***Είναι τόσο εξωφρενική δε η εύνοια της ΑΕΚ, άρα και δικαιολογημένες οι ειρωνείες για την εξυγίανση, που αυτή την στιγμή υπάρχουν 13, ναι 13 ομάδες στο πρωτάθλημα, που έχουν δεχτεί λιγότερες κίτρινες, από την ομάδα του «χαλίφη» - Μελισσανίδη.

***Έχει μόνο μία λιγότερη από την Λάρισα του Κούγια και τρεις από τον Παναιτωλικό.

***Ακόμη και από τον ΠΑΟΚ, υπάρχουν έξι ομάδες με λιγότερες κίτρινες και μία με ίδιες…

***Που είναι εκείνη η ωραία σεζόν 2012-13, η πρώτη της διοίκησης Σαρρή στην ΕΠΟ, που ο Ολυμπιακός είχε πάρει 29 κίτρινες σε όλο το πρωτάθλημα και ο επόμενος, ο Πανθρακικός, είχε 61;;;

***Που είναι εκείνη η εξαιρετική σεζόν 2013-2014 που ο Ολυμπιακός είχε 37 κάρτες και ο επόμενος ΠΑΣ, είχε 67;;;

***Που είναι εκείνη η αξέχαστη σεζόν 2014-2015, όταν ο Ολυμπιακός είχε 49 κάρτες, λιγότερες είχε μόνο η Νίκη Βόλου που είχε αποχωρήσει από το πρωτάθλημα και οι Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ είχαν από 89 και 83 αντίστοιχα;

***Γιατί μας τα στερούν όλα αυτά;

***Μόνο στην πλάκα μπορείς να το πάρεις. Γιατί πρόκειται για κατάσταση για γέλια.

***Λες κι έχουν περάσει τίποτε δεκαετίες, από τότε που κάθε αγωνιστική θέλαμε νέα τηλεόραση στο σπίτι μας, με αυτά που βλέπαμε.

***Κι εντάξει, λογικό είναι αυτός που έχει χάσει τον έλεγχο και την αίσθηση ασφάλειας που του έδινε αυτό, να φωνάζει, να προσπαθεί να φτιάξει εικόνες.

***Αυτό που πραγματικά προκαλεί απογοήτευση, είναι η προσπάθεια άλλων, που δεν θεωρούνται ή τέλος πάντων θέλουν να φαίνονται «μη χρωματισμένοι», να κάνουν συμψηφισμούς, με το όργιο που ζούσαμε.

***Με αφορμή ένα πέναλτι που πήρε η ΑΕΚ πριν έξι αγωνιστικές ή ένα που παίρνει τώρα ο ΠΑΟΚ.

***Μα δεν ντρεπόμαστε λίγο; Νομίζουμε πως απευθυνόμαστε αποκλειστικά σε κόσμο που έχουν υποστεί λοβοτομή;

***Ε, όχι δεν απευθυνόμαστε μόνο σε τέτοιους. Υπάρχει πολύς κόσμος, φίλοι όλων των ομάδων και του Ολυμπιακού, που έχουν μάτια και βλέπουν. Δεν μπορεί να τους κοροϊδέψει κανένας.

***Βλέπουν πως φέτος παίζεται ποδόσφαιρο. Όποιο ποδόσφαιρο μπορούν τέλος πάντων να παίξουν οι ομάδες που έχουμε.

Βλέπουν πως υπάρχουν καλές και κακές διαιτησίες, αλλά κανείς δεν έχει κερδίσει πριν ξεκινήσει το κάθε παιχνίδι.

***Βλέπουν πως υπάρχουν καλοί και κακοί διαιτητές. Βλέπουν πως υπάρχουν διαιτητές που μπορεί να είναι ή να μην είναι επιρρεπείς στην όποια πίεση θέλουν λίγο πολύ να εξασκούν όλες οι ομάδες, με όποιο τρόπο μπορούν.

***Όλα αυτά δηλαδή που συμβαίνουν σε ένα σκηνικό ρευστότητας.

***Κι όχι σε ένα σκηνικό απόλυτης ισοπέδωσης, όπως ήταν μέχρι πριν μόλις ένα χρόνο. Αρχές φθινοπώρου του 2016, απαλλάχτηκε το ποδόσφαιρο από την διοίκηση του Γκιρτζίκη θυμίζω.

***Κι όλα αυτά σε ένα ποδόσφαιρο, στο οποίο ασκείται άμεσος έλεγχος και είναι υπό την άμεση εποπτεία των FIFA και UEFA! Και το αγνοεί επιδεικτικά αυτό η προπαγάνδα που ασκείται.

***Ή όταν δεν θέλει να το αγνοήσει, πάει στο άλλο… story. Φωνάζει για τους παράγοντες των διεθνών συνομοσπονδιών πλέον! Διαμαρτύρεται στον γιο του αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός!!!

***Να πούμε και για …το σκάνδαλο. Την τιμωρία της ΑΕΚ με βαρύ πρόστιμο. Κι όχι με την ποινή που θα επιθυμούσαν κάποιοι.

***Θέλουν λοιπόν να μας πουν, πως ένας τακτικός δικαστής, όχι συνταξιούχος ή δικηγόρος όπως μέχρι πριν μόλις λίγο καιρό, κάθισε κι έβγαλε μια απόφαση με σκεπτικό 21 σελίδων, με σκοπό να δικαιολογήσει μια απόφαση που θα ήταν δεδομένη έτσι κι αλλιώς, για να ευνοηθεί η ΑΕΚ.

***Θέλουν να μας πουν, πως σε αυτό το 21 σελίδων σκεπτικό, αγνοούνται τα επίσημα τεκμήρια του αγώνα, οι εκθέσεις αστυνομίας, παρατηρητή και διαιτητή και ο δικαστής παίρνει όποια απόφαση ήθελε να πάρει, επειδή… έτσι η εξυγίανση.

***Δεν έχει σημασία που οι εκθέσεις δεν δίνουν καμιά δυνατότητα να επιβληθεί άλλη τιμωρία από αυτή που επιβλήθηκε.

***Καμιά σημασία. Δεν πάνε να δείχνουν όλες οι εκθέσεις, πως δεν γίνεται να επιβληθούν στην ΑΕΚ οι ποινές που ζητούσαν; Σκάνδαλο η απόφαση… Γιατί; Γιατί έτσι!.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x